SPÅR FRÅN VÅR TID

100_7154

Vem har inte åkt på de norska vägarna och förvånats över naturen.

Svensk-norska föreningen och Norska ambassaden inviterar till sammankomst i ambassadens residens, Skarpögatan 4

ONSDAGEN DEN 28 SEPTEMBER kl 18.00

för att lyssna på Per Ritzler, Sveriges Radios tidligare mångåriga korrespondent i Oslo.

Norge är gjort för attraktionen Nasjonale turistveger. En vacker och varierad natur, ett vägnät som slingrar sig fram längs fjordar och fjäll, längs kust och vattenfall, och överalt bor det folk. Statens vegvesen utvecklar Norges Nasjonale turistveger till en turistattraktion med internationell apel och kvalitet. Dristig arkitektur i storslagen natur är konceptet som fått genomslag långt utanför Norges gränser. Utsiktsramper, plattformar, rastplatser, toaletter, stigar, trappor och möbler i många gånger utmanande arkitektur. I harmoni med, eller kontrast till landskapet, men aldrig likgiltigt. I Norge talar man om Spår från vår tid.

Per Ritzler är assisterande projektledare. Presentationen bygger på bilder som kommer att visas.

Han vill också ge oss några reflektioner om hur relationen Sverige-Norge har påverkats av 22 juli.

Efter föredraget bjuder ambassaden på buffè.

För att täcka kostnader för föredragshållare är priset för medlemmar

SEK 80:- , som betalas till vårt pg 48 48-8.

Antal platser är begränsad, så det är viktigt att ni som önskar vara med anmäler er så snart som möjligt, dock senast 23/9 till

Kjell Anneling, telefon 08-528 094 84, e-mail: kjellann@online.no,

Inger Mörtstedt, telefon 08-411 85 60, e-mail: inger.mortstedt@swipnet.se eller

H-S Korshavn, telefon 08-86 58 58 eller 070-510 42 36, e-mail: hskorshavn@comhem.se

WEEK-END på Biskops-Arnö

Fredagen 21 och lördagen 22 oktober vill vi på den vackra idyllen Nordens Folkhögskola Biskops-Arnö tillsammans ta del av läraren vid folkhögskolan, Håkan Tegnestål´s föreläsning om: ”Medeltida svensk-norska kontakter i Erikskrönikan. En lättsam dos språkhistoria och kulturhistoria med en politisk överblick.”

Då föreningen i våras arrangerade dagsutflykt dit, och Håkan Tegnestål under ca 1 timme gav oss en titt in i det här ämnet, tyckte många av resenärerna att det var så intressant att vi borde arrangera en week-end med Håkan.

Nu får du chansen. Vi avsätter 4 timmar efter lunch på fredagen till denna föreläsning.

Fredagen.

Avresa Stockholm Central                         10.00

Lunch                                                        12.00

Föreläsning HåkanTegnestål 13.30 – 17.30.

Kaffe                                                         15.15

Middag                                                      18.00

Samvaro med fika                                      19.30 –

Lördagen.

Frukost                                                      08.00

Omvisning                                                  09.00

Förmiddagskaffe                                        10.00

Lunch                                                        12.00

Avresa                                                       13.00

Ankomst Stockholm Central ca                  14.00

Övernattning sker efter önskemål i enkel- eller dubbelrum.

Pris per person för medlemmar.

I enkelrum SEK 1 200 och i dubbelrum SEK 900.

För icke medlem tillkommer SEK 300.

Välkommen med på denna höstutflykt!

Anmälan måste ske senast 30/9 till

NANSEN OCH AMUNDSEN PÅ MYNTKABINETTET

Onsdagen den 9 november, i Flygelsalen, Kungl. Myntkabinettet, Slottsbacken 6 – med samling kl 18.00 blir det en specialutställning för oss. Ian Wiséhn håller en kort introduktion om Museet och en kort presentation av medaljsamlingen.

I 2011 sammanfaller två jubileer av stor betydelse för Norge: Det är 150 år sedan Fridtjof Nansen blev fött och 100 år sedan Roald Amundsen, tillsammans med sina fyra män, nådde Sydpolen som de första.

En sakkunnig person berättar om dessa personer som bl. a. räknas som det frie Norges verkliga nationalhjältar för sina insatser i åren efter unionsupplösningen 1905. Vi återkommer med mer information om programmet.

NORSK JAZZ

Vår förening kommer också denna höst ha samarbete med Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Svensk-norska samarbetsfonden och Ambassaden. Förra året var det den lyckade Ole Bull tillställningen på Stallet.

Den 15 november i år kommer vi igen tillsammans att arrangera ett liknande evenemang på den kända Jazzklubben Fasching för att presentera norsk jazz. Våra medlemmar kommer att erbjudas förmånliga villkor till en spännande afton.

Vi återkommer med mer information om programmet.

JULAVSLUTNING

i Kronprinsesse Märthas Kirke, Stigbergsgatan 24 onsdagen den 7 december.

Mer information i nästa nummer.