Flyktingar från Norge 1940-45 ändrade svensk flyktingpolitik

Presentation av Lars Hanssons uppmärksammade doktorsavhandling

Vid gränsen – Mottagningen av flyktingar från Norge 1940-1945.

Datum: Onsdagen den 8 maj (Norges befrielsedag) Tid: kl 17.00 – 19.00

Plats: Armémuseet, Riddargatan 13 (T-banestation Östermalmstorg).

Lars Hansson, historiker vid Göteborgs universitet, har med sin avhandling brutit ny mark genom lokala studier kring hur flyktingpolitiken fungerade i praktiken i Bohuslän, Dalsland och Värmland under andra världskriget.

En viktig grund för hans forskning har varit c:a 32 000 förhörsprotokoll som upprättades för de flyktingar som kom över gränsen till Väst-Sverige. Förutom mottagandet av norska medborgare har han även studerat hur tyska desertörer, sovjetiska krigsfångar och statslösa flyktingar mottogs.

Arrangör är Svensk-norska föreningen i samverkan med Svensk-norska samarbetsfonden.

Entré 60 kr, betalas till SvNo PG 48 48-8 eller kontant vid ingången.

V Ä L K O M N A

PS : Fri éntre till Museet, öppet till kl 17.00. Där finns servering.

Välkomna Till Nyfiken på visan

Trubaduren Dan Hagelberg sjunger och berättar om visor från 1900-talet onsdagen den 10 april kl 16.00 OBS tiden

i Kronprinsesse Märthas Kirke, Stigbergsgatan 24.

Servering : Entré kr 100:-,   medlemmar kr 50:-

Anmälan är nödvändig till:

Håkon-Stein Korshavn     tel 08-86 58 58 eller 070-510 42 36.

Email:    hskorshavn@gmail.com