”De vita bussarna”.

Markering

70 år sedan 2.dra världskriget startade och 75 år sedan det slutade.

I Kronprinsesse Märthas Kirke söndagen den 26 april kl 14.00.

De ”Vita bussarna” var en aktion med bussar som leddes av den svenska greven Folke Bernadotte. Syftet med aktionen var att under slutet av Andra världskriget rädda skandinaver (danskar och norrmän samt även svenskar) som satt i tyska koncentrationsläger. Namnet kommer av att bussarna var vita med röda kors ditmålade på taket, sidan, fram och bak, för att bussarna inte skulle bli tagna för att vara militära mål.

Efter danska och norska påtryckningar och planering räddades cirka 15 000 skandinaver och andra nationaliteter från koncentrationslägren i de tyskkontrollerade områdena av Svenska Röda Korset i mars och april 1945. Efter den tyska kapitulationen räddades ytterligare 10 000 människor i maj och juni 1945.

Program:

* Filmen Hoppets hamn (1945)

*Om De vita bussarna (Ingrid Lomfors). Ingrid Lomfors är  historiker och generalsekreterare i Judiska församlingen i Stockholm.

* Kaffe

* Filmen Every face has a name (2014)

* Eftersnack

Servering av kaka, kaffe eller te. Arrangemanget är gratis, men ett bidrag för kaffet är välkommet.

Anmäl dig till: :

H-S Korshavn, telefon 08-86 58 58, e-mail: hskorshavn@gmail.com

Ett samarbete mellan: Dansk Forening i Stockholm, Det Norske Samfund, Svensk-norska föreningen, Den Norske Kirke i Stockholm, Foreningen Nordens Stockholms-avd. och Judiska Församlingen i Stockholm.

Comments are closed.